Get Adobe Flash player

 Vliesmaterialen voor machinaal borduren

Auritex 379 – scheurvlies voor alle rekbare en niet rekbare stoffen. Dit is de meest gebruikte kwaliteit. Uitstekend geschikt voor het werken met tijdelijke plakspray. Verkrijgbaar op rollen van 0,60 x 100 m, kleur: wit.

Totally Stable – opstrijkbaar scheurvlies. Alternatief voor het werken met plakspray. Ter stabilisatie van alle rekbare stoffen. Met de gladde kant op de achterkant van de stof strijken (gebruik een gewoon strijkijzer dat goed warm wordt zonder stoom) Stof tezamen met de opgestreken laag “Totally Stable” in de ring spannen en/of, zo nodig, nog een laag gewoon scheurvlies meespannen.

Borduurfix– zacht opstrijkbaar scheurvlies een alternatief voor het werken met plakspray. Ter stabilisatie van  rekbare stoffen. Met de gladde kant op de achterkant van de stof strijken (gebruik een gewoon strijkijzer dat goed warm wordt zonder stoom) stof tezamen met opgestreken laag Borduurfix in de ring spannen of, zonodig, nog een laag gewoon scheurvlies meespannen.

“Ultra Stable”– opstrijkbaar vlies. Niet scheurbaar. Ter stabilisatie van stoffen die absolute versteviging nodig hebben. Heel goed geschikt als onderlaag voor het borduren van emblemen (badges). Met de gladde kant op de achterkant van de te borduren stof strijken (gebruik een gewoon strijkijzer dat goed warm wordt zonder stoom) stof tezamen met opgestreken laag “Ultra Stable” in de ring spannen.

“Mesh” – (cut away) – niet scheurbaar, heel zacht, dun, maar stevig borduurvlies voor alle dunne, tere en moeilijk te borduren materialen. Overtollig vlies wordt later weggeknipt. Voorkomt laddertjes in dunne tricot. Voor zware borduursels kan, bij toepassing van de plakmethode, met de “mesh” nog een laag standaard scheurvlies meegespannen worden in dit geval: stof- “mesh” – scheurvlies (in deze volgorde) tezamen in de ring spannen. Scheurvlies later verwijderen. Deze methode voorkomt dat hele tere stoffen bij het verwijderen van het scheurvlies kapot getrokken worden, en is goedkoper dan het gebruik van twee lagen “mesh” .

Knipvlies (cutaway) – niet scheurbaar sterk borduurvlies voor alle rekbare moeilijk te borduren stoffen (leverbaar in drie verschillende diktes C050, C060, C080), van heel dun en zacht naar extra sterk Overtollig vlies wordt later weggeknipt. Geeft blijvend steun aan het borduursels.

Opstrijkbaar vlies – naaibaar – niet scheurbaar – ter versteviging van naaiwerk. Blijft permanent op de stof zitten mits op de juiste temperatuur opgestreken. Leverbaar in twee diktes. De dunne kwaliteit kan ook als bescherming op de achterkant van een borduursel gestreken worden. Wordt aangeraden voor (baby-) kleding die direct contact met de huid heeft.

 “Trick Film” 50 g – borduurfolie (milieuvriendelijk) voor badstof en alles waar men ook “water oplosbaar vlies” voor zou gebruiken, dus als toplaag voor alle gestructureerde stoffen. Wordt met behulp van een strijkijzer of een thermopers verwijderd, artikel hoeft dus niet gewassen te worden. Houdt de lussen blijvend tegen omdat de Trick Film onder het borduursel blijft zitten. (Pas op met fleece i.v.m. de temperatuur) Kan o.a. ook als “backing” (onderlaag) gebruikt worden. (zie handleiding onderaan)

Aurifil’s “Solublon 25” – dun water oplosbaar film, te gebruiken als bovenlaag voor alle gestructureerde stoffen. Voorkomt dat de lussen van badstof door het borduursel heen komen. Verdwijnt met het wassen. Het is ook makkelijk te verwijderen door het borduursel, nadat de resten zoveel mogelijk met de hand verwijdert zijn, met behulp van een plantenspuit met water te besproeien. Resten in vervolg met een doek weg wrijven.

“Soluvlies” – water oplosbaar borduurvlies. Dit vlies is wit en lijkt op borduurvlies met hele kleine gaatjes erin, maar lost op in water. Heel zacht maar wel stevig. Goed geschikt voor het borduren van kantpatronen of als versteviging voor borduursels/stoffen waar het niet wenselijk is dat er steunmateriaal in blijft zitten.

“Soluweb” – spinnenweb-achtig water oplosbaar borduurvlies. Geschikt als toplaag voor gestructureerde stoffen zoals badstof, grof linnen en dergl. textiel.
Makkelijk te verwijderen door het borduursel, nadat de resten zoveel mogelijk met de hand verwijdert zijn, met behulp van een plantenspuit met water te besproeien. Resten zo nodig met een doek weg wrijven.

“Thermoapplique” – folie- om (opstrijk-bare) badges te maken. Voorkomt o.a. ook het rafelen van de stof. Geeft stevigheid aan de badge. (zie handleiding onderaan)

“Filmoplast”- Neschen – zelfklevend plakvlies voor moeilijk in te spannen artikelen, zoals kraaghoeken, zakdoeken en dergelijke. Voor grotere borduurpatronen adviseren wij om een opstrijkbaar vlies of een ander niet opstrijkbaar vlies in combinatie met plakspray te gebruiken

“Vliesofilm” – net ietsjes minder sterk zelfklevend plakvlies (dus beter voor  textiel met lussen zoals handdoeken, trekt de lussen niet mee)  voor moeilijk in te spannen artikelen, zoals kraaghoeken, zakdoeken en dergelijke. Voor grotere borduurpatronen adviseren wij om een opstrijkbaar  of een scheurbaar vlies in combinatie met plakspray te gebruiken.

Algemene Tips voor machinaal borduren:

Let op! In de meeste gevallen is het beter om voor een sterker of dikker steunvlies te kiezen dan meerdere lagen dun vlies op elkaar!

In het algemeen wordt aangeraden om niet meer dan twee lagen vlies op elkaar te gebruiken.

  • De kans op schuiven wordt vaak met iedere extra laag groter.
  • De combinatie van verschillende soorten borduurvlies met elkaar kan de kwaliteit van het borduurwerk wel positief beïnvloeden.
  • Hoe dunner de stof en/of hoe meer steken in het te borduren patroon zitten hoe meer steun nodig is.
  • Niet ieder borduurpatroon is voor iedere soort stof geschikt.
  • Kies de juiste naald voor het te gebruiken garen en de te borduren stof.
  • Het regelmatig vernieuwen van de naald(en) en goed onderhoud van de machine zijn essentieel voor de kwaliteit van het borduurwerk.

Diverse andere materialen:

Polyester Borduur- en Creatief-vilt – polyester vilt in  18 verschillende kleuren. Dit vilt is 60 graden wasbaar, kleurvast, bleekmiddelbestendig en krimpt absoluut niet. Ideaal voor het borduren van emblemen.

“S 80” – voor o.a. het maken van mandjes, tassen, ATC  en briefkaarten, applicaties en heel veel andere creatieve en decoratieve doeleinden.

Naast de boven genoemde producten leveren we ook alle
tussen-vullingen en vliesmaterialen van
“VLIESELINE” 

Handleiding Trick Film
Handleiding Thermoapplique
Kleurenkaart Polyester Borduur- en Creatief-Vilt

Niti Design

Middelland 48

NL-2931 AL Krimpen a/d Lek

Tel:   + 31 – (0)6 288 05 091

E-mail: NitiDesign